e-Arşive Geçiş Zorunluluğu

2019 yılı e-Arşiv Zorunluluk Kapsamı Açıklandı (15.04.2019)

e-Arşiv Uygulaması’na geçiş hakkında yeniden bir taslak tebliğ yayımlandı. 15.04.2019 tarihinde yayımlanan taslak tebliğe göre e-Arşiv Uygulaması’na geçiş tarihi 1.9.2019 olarak yeniden revize edilmişti. 15.04.2019 tarihli taslak tebliğ yeniden güncellendi ve e-Arşiv için zorunlu başlangıç tarihi 1.1.2020 olarak güncellendi.

Yayımlanan taslak tebliğ ile birlikte daha önce yayımlanmış olan taslak tebliğlerin hükümleri de kalkmış oldu. 24.10.2018 tarihinde yayımlanan taslak tebliğde e-Arşiv Uygulamasına zorunlu olarak geçiş tarihi 1.7.2019 olarak revize edilmişti. Daha öncesinde de 10.08.2018 tarihinde yayımlanan taslak tebliğde geçiş zorunluluğu 1.1.2019 olarak belirtilmişti.

1.9.2019 tarihine kadar e-Arşiv’e geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerin e-Arşiv’e başlama tarihi 1.1.2020’ye ötelendi!

1. Hali hazırda 421 ve 454 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri kapsamında e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan mükelleflerin, 1.1.2020  tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçme zorunluluğu  getirilmiştir.

Tebliğden alınan bu ifadeleri basitleştirmek gerekirse, e-Fatura ve e-Defter Uygulamaları’na zorunlu olarak geçiş yapmış tüm mükellefler, 1.1.2020 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına da geçmek zorundadır ve en geç 1.1.2020 tarihi itibari ile e-Arşiv Fatura kullanmak zorundadır. Mükellefin e-Arşiv faturaya geçmesi ile birlikte geçiş yaptığı tarihten itibaren matbu olarak bastırmış olduğu faturaları kullanmaması gerekmektedir.

Gönüllü(isteğe bağlı) olarak e-Fatura ve/veya e-Defter Uygulaması’na geçiş yapan mükellefler için e-Arşiv’e geçme zorunluluğu bulunmuyor.

1.1.2020 tarihinde kimler e-Arşiv Uygulaması’na geçmek zorunda?

2.  2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği tarihi izleyen hesap dönemi başından itibaren  e-Arşiv Fatura uygulamasına de geçme zorunluluğu getirilmiştir.

Yukarıdaki ifadeye göre; 2018 yılı cirosu en az 5 Milyon TL olan mükellefler 1.1.2020 yılında e-Arşive geçmek zorundadır. 2019 yılı cirosu en az 5 Milyon TL olan mükellefler ise 1.1.2021 yılında e-Arşive geçmek zorundadır. Daha önceki tebliğde bir mükellefin e-Arşiv Uygulaması’na geçiş zorunluluğu için en az 5 Milyon cirosunun olması ve internetten ilgili yılda satış yapmış olma zorunluluğu bulunuyordu.

 

3. E-Arşiv Uygulamasından yararlanma yöntemlerine GİB tarafından mükelleflere ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv Portali yöntemi eklenmesi,

Hali hazırda e-Arşiv Uygulaması’na geçiş yapan mükellefler, Özel Entegratör üzerinden veya bilgi işlem sisteminin GİB’e entegrasyonu(çok az bir kısmı) yolu üzerinden uygulamayı kullanıyor. Bu 2 yönteme 3. yöntem olarak ve ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv Portal yöntemi ekleniyor. Bu yöntem Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan ve çok fazla tercih edilmesi beklenmeyen ve uygulamada pek çok dezavantajı bulunan yöntem olarak ifade edilebilir.

 

4. E-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile İnternet Ortamında İlan Yayınlayan mükelleflere 1.7.2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak dahil olmaları,

 

5. e-Fatura ve e-Arşiv uygulamalarına kayıtlı olmayan mükelleflerce aynı günde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların vergiler dahil toplam tutarının 50.000 TL’ yi aşması halinde söz konusu faturaların 1.1.2020 tarihinden itibaren ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv İnternet Portali üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmesi,

Tebliğ’de geçen bu ifadeye göre; e-Fatura ve e-Arşiv kullanmayan bir mükellef, herhangi birine keseceği fatura(lar) tutarı aynı gün içinde 50.000 TL’yi aşarsa Gelir İdaresi tarafından sunulan portal üzerinden bu faturayı e-Arşiv olarak düzenlemek zorundadır. Burada belirtilen kıstaslar; e-Fatura ve e-Arşiv’e geçmemiş olmak ve aynı gün içinde aynı kişiye ya da kuruma kesilen fatura(lar) tutarının 50.000 TL’yi aşması halleri.

 

6. 483 SN VUK Genel Tebliğinin 6 ncı maddesinde belirtilen ÖKC kullanımından muafiyeti şartlarını sağlayarak ÖKC kullanımından muaf olan ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin;  vergiler dahil 500 TL yi aşmayan perakende mal ve hizmet satışlarında düzenlenecek e-Arşiv Faturalarında müşterinin adı bölümüne “Nihai Tüketici” açıklaması ile düzenlenmesi halinde perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi yerine kullanılabilmesine imkan verilmesi,

Tebliğ’de geçen bu ifadeye göre; perakende sektöründe(özellikle çok zincirli marketlerde) pek çok kurumun artık yazar kasadan verilen fiş yerine e-Arşiv Fatura verebilmesinin önü açılıyor. Çünkü kasada bir e-Arşiv Fatura vermek için tüketicinin ad soyad bilgisinin alınması gerekiyordu. Bu madde ile müşterinin adı bölümüne nihai tüketici doğrudan geleceği için sektörde de pek çok perakende zincirinin e-Arşiv’e geçmesi sağlanacak. e-Arşiv’e geçilmesi ile birlikte de, kasadan fiş verilmeyeceği için, z rapor bildirimi için özellikle bir uğraşa girilmesine de gerek kalmayacak.

15.04.2019 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Elektronik Defter ve Belge Uygulamalarına İlişkin Genel Tebliğlerin Birleştirilmesi Amacıyla yayımlanan ve güncellenen Tebliğ Taslağına ulaşmak için tıklayınız

Yukarıda bulunan tüm bilgilerin taslak tebliğden alındığını ve henüz resmileşmediğini belirtmekte fayda var. GİB’ den alınan bilgiye göre, resmi tebliğin yayımlanması ya da yeniden taslak tebliğde ki güncellemenin Temmuz 2019 tarihine kadar yapılacağı yönündeydi. Taslak tebliğde Ağustos 2019 tarihinde bir güncelleme oldu ve bu güncelleme zorunlu olarak e-Fatura ve e-Defter kullanan mükellefleri kapsıyor, bu mükellef grubu için getirilen 1.9.2019 tarihi itibari ile e-Arşiv Fatura kullanma zorunluluğu 1.1.2020 tarihi olarak güncellendi.

Detaylı bilgi ve teklifimiz için;

 

 

1.7.2019 tarihinde kimler e-Arşiv Uygulaması’na geçmek zorunda?

15.04.2018 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği(Sıra No:433)’nde değişiklik yapılmasını içeren taslak tebliği sadeleştirerek inceleyelim:

  1. Hali hazırda 421 ve 454 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri kapsamında e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan mükelleflerin, 1.7.2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçme zorunluluğunun  getirilmesi,

Tebliğ’den alınan yukarıdaki ifadeye göre; zorunluluk sebebi ile e-Fatura ve e-Defter Uygulaması’na geçiş yapan tüm mükellefler 1.7.2019 yılında e-Arşiv Uygulaması’na geçmek zorundadır. Gönüllü(isteğe bağlı) olarak e-Fatura ve e-Defter Uygulaması’na geçiş yapan mükellefler için e-Arşiv’e geçme zorunluluğu bulunmuyor.

 

2. 2017 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği tarihi izleyen hesap dönemi başından itibaren (2017 yılı cirosundan dolayı aşanlar için 1.7.2019 tarihine kadar) e-Arşiv Fatura uygulamasına de zorunlu olarak geçmeleri,

Tebliğ’den alınan yukarıdaki ifadeye göre; 2017 yılı cirosu 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, 1.7.2019 tarihi itibari ile e-Arşiv Uygulaması’na geçmek zorundadır. Hali hazırdaki resmi tebliğe göre e-Arşiv zorunluluğu için yıllık 5 Milyon TL cironun yanı sıra internetten satış yapmış olma zorunluluğu bulunuyor. Yani var olan resmi tebliğe göre; 2017 yılında 5 milyon TL ve üzeri cirosu olan ayrıca 2017 yılında internetten satış yapmış olan mükellefler 1.1.2019 tarihinde e-Arşiv Uygulaması’na geçiyor. 24.10.2018 tarihli taslak tebliğ 1.1.2019 yılında geçiş yapacak bu mükellef grubunu değiştirmiyor. Taslak tebliğ, 2017 yılında 5 Milyon TL ve üzeri cirosu bulunan internetten satış yapmayan mükellef grubunu etkiliyor.

3. e-Fatura ve e-Arşiv uygulamalarına kayıtlı olmayan mükelleflerce aynı günde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların vergiler dahil toplam tutarının 50.000 TL’ yi aşması halinde söz konusu faturaların 1.7.2019 tarihinden itibaren ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv İnternet Portali üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmesi,

Bu yazıda  Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:454)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’nı incelemeye aldık. Halen bu bilgilerin taslak olduğunu resmi bir tebliğ ile yürürlüğe girmediğini belirtmemizde fayda var.

24.10.2018’de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan VUK Sıra No 454’te değişiklik yapılmasını içeren taslak tebliğe ulaşmak için e-Arşiv-Zorunluluğu-vuk-taslak-24-10-2018 tıklayınız.

 

İlginizi Çekebilir