e-Arşive Geçiş Zorunluluğu

e-Arşiv Zorunluluk Kapsamı (10.08.2018)

2019 yılı e-Arşiv zorunluluk kapsamı yeniden güncellendi. 24.10.2018 tarihli güncel içeriğe ulaşmak için tıklayınız

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 10.08.2018 tarihinde Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No.433 üzerinde değişiklik yapılmasına ilişkin taslak tebliğ yayımlandı.

Yayımlanan taslak tebliğe göre 1.1.2019 tarihi itibari ile e-Arşiv Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu Getirilen Mükellefler;

  • Hali hazırda e-Defter ve e-Fatura uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler,
  • 2017 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı ( veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri
    olan mükellefler,
  • Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık
    etmek üzere internet ortamında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan
    başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları.

1/1/2019 tarihine kadar (2019 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.

e-Arşiv Uygulamasına Geçme zorunluluğu getirilen mükelleflerin e-Fatura Uygulaması’na da geçme zorunlulukları bulunmaktadır.

Elektronik ortamda düzenlenme zorunluluğu getirilen faturalar

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1/1/2019 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 50 Bin TL ve üzerinde olması halinde, söz konusu faturaların e-Arşiv uygulaması kapsamında “e-Arşiv Fatura” olarak ve Başkanlıkça sunulan e-Arşiv İnternet Portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu olup, 494 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen zorunlu haller dışında, e-Arşiv Faturası yerine matbu (kağıt) fatura düzenlenmesi veya alınması halinde, faturayı düzenleyen ve nihai tüketici dışındaki vergi mükellefiyeti bulunan alıcı hakkında Vergi Usul Kanunu’nun 353 üncü maddesinde öngörülen cezai hükümuygulanacaktır.

Satıcı ve alıcının her ikisinin e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar olması halinde bunlar arasında düzenlenen faturaların tamamının elektronik fatura olması gerektiği tabiidir.

 e-Fatura ve e-Arşiv geçiş zorunluluğu bulunmayan mükelleflerin, aynı gün içinde aynı müşteriye kesilen faturalarının vergiler dahil toplam tutarının 50 Bin TL ve üzerinde olması durumunda düzenleyecekleri faturayı elektronik ortamda Başkanlıkça sunulan e-Arşiv İnternet Portali üzerinden düzenlenmesi zorunludur.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:433)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı” na ulaşmak için tıklayınız

 

İlginizi Çekebilir