e-Serbest-Meslek-Makbuzu-Zorunluluğu-2019

2019 yılı e-Serbest Meslek Makbuzu Zorunluluğu Açıklandı (24.10.2018)

Zorunlu geçiş tarihi ötelendi. Güncel yazımıza ulaşmak için tıklayınız

Serbest meslek erbabı olup, hukuk, muhasebe, denetim, tıp, mimar, mühendislik vb. alanlarında, vekil, danışman, müşavir, denetçi, bilirkişi, arabulucu, aracı, tabip, mimar, mühendis vb. adlar altında serbest meslek faaliyetinde bulunanlardan; 1/7/2019 tarihine kadar, e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihlerden itibaren serbest meslek makbuzu belgelerini e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemeleri zorunludur.

Bilindiği üzere e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulaması 1.1.2018 tarihinde isteğe bağlı geçiş olarak serbest meslek erbaplarının kullanımına açılmıştı.

Açıklanan taslak tebliğlere göre başlangıçta 1.7.2018 tarihinde belli ciro limitleri ile e-Serbest Meslek Makbuzu zorunlu olarak belirtilmiş, daha sonra bu zorunluluk ortadan kaldırılmış ve sadece isteğe bağlı geçişlere izin verilmişti.

10.08.2018 tarihinde yayımlanan taslak tebliğe göre, 1.7.2019 tarihi itibari ile e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmişti.

Bugün – 24.10.2018 tarihinde yeniden bir taslak tebliğ yayımlandı. Bu tebliğde 1.7.2019 tarihinde e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasına dahil olma zorunluluğu değiştirilmedi. Yayımlanan taslak tebliğe göre;

Serbest meslek erbabı olup, hukuk, muhasebe, denetim, tıp, mimar, mühendislik vb. alanlarında, vekil, danışman, müşavir, denetçi, bilirkişi, arabulucu, aracı, tabip, mimar, mühendis vb. adlar altında serbest meslek faaliyetinde bulunanlardan;

a) 31/3/2019 tarih itibariyle faaliyetine devam etmekte olanlar 1/7/2019 tarihine,
b) 1/4/2019 tarihinden (bu tarih dahil) itibaren faaliyetine başlayacak olanlar ise işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü ayın sonuna, kadar, e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihlerden itibaren serbest meslek makbuzu belgelerini e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemeleri zorunludur.

e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasına ilişkin zorunluluklarının başladığı tarihlerden önce kendi isteği ile dahil olanların, zorunluluklarının başlayacağı tarihlere kadar e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlemeleri mümkün olduğu gibi kağıt ortamda serbest meslek makbuzu düzenlemeleri de mümkündür. Ancak aynı işlem için e-Serbest Meslek Makbuzu veya kağıt ortamdaki serbest meslek makbuzu belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.

Daha önce uygulamaya geçen mükelleflere, geçiş yaptığı tarih itibari ile 3 ay süresince matbu makbuz kesme izni tanınırken, bugün çıkan taslak tebliğe göre bu süre zorunlu geçiş olan 1.7.2019 tarihine kadar uzatıldı.

Özetlemek gerekirse e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulaması’na geçiş için zorunluluk tarihi 1.7.2019’ dur. e-SMM Uygulamasına geçiş yapan serbest meslek erbapları 1.7.2019 tarihine kadar ister elektronik ortamda isterse de matbu-kağıt makbuz düzenleyebilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan, Güncellenen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:487)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’na ulaşmak için tıklayınız tıklayınız.

 

İlginizi Çekebilir