Eski Nesil ÖKC Kullanımı Hakkında (03.11.2017)

483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 3. Maddesi uyarınca “Mevcut Eski Nesil ÖKC’leri Mali Hafızaları Doluncaya Kadar Kullanma İmkanı Getirilen” ve 4. Maddede yer alan şartları (www.efatura.gov.tr internet adresinde 10/10/2017 tarihinde yayınlanan duyuruda detaylı olarak açıklanmıştır.) sağlayan mükelleflerin, bu imkandan yararlanabilmeleri için giriş yapmaları gereken elektronik başvuru ekranı www.efatura.gov.tr adresli internet sitesinde açılmış bulunmaktadır.

Mükelleflerin, mevcut eski nesil ÖKC’leri mali hafızaları doluncaya kadar kullanma imkanından yararlanabilmeleri için 1/1/2018 tarihinden önce söz konusu elektronik başvuru ekranına giriş yapmaları gerekmektedir.

Elektronik başvuru ekranına ulaşmak için tıklayınız

 Organize perakende sektöründe faaliyet gösteren ve belli büyüklüğe sahip mükelleflerin eski nesil ÖKC’lerin mali hafızaları doluncaya kadar kullanmaya devam edilebilmesi için 483 No.lu VUK GT uyarınca elektronik ortamda bu formu doldurup başvuru yapmaları gerekmektedir.
 1.1.2017 tarihinden sonra yeni işe başlayan mükelleflerin, 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 3’üncü maddesi kapsamına girmemesi sebebiyle başvuruları kabul edilmeyeceğinden, bahse konu mükelleflerin ellerinde eski nesil ÖKC’ lerin bulunması halinde söz konusu ÖKC’leri 426 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Güncel) ile belirlenen kademeli geçiş tarihleri itibariyle Yeni Nesil ÖKC’lerle değiştirerek kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 3’üncü maddesi kapsamına giren mükelleflerin sahip oldukları eski nesil ÖKC’lerini ilk alış faturası tarihinden itibaren 10 yıl boyunca kullanabilme imkanından yararlanabilmesi için, bu elektronik başvuru öncesinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına kayıtlı olmaları gerekmektedir. Gerekli Başvuru ve kayıt işlemleriniz tamamlandıktan sonra, bu başvuru ekranından başvurmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir