UYGULAMAYI KULLANAN VE YÖNTEM DEĞİŞİKLİĞİ YAPMAK İSTEYEN MÜKELLEFLER

e-Fatura/ e-Arşiv/ e-Defter/ e-İrsaliye Uygulamasını kullanan ve yöntem değişikliği ya da farklı Özel Entegratör’e geçiş yapmak isteyen mükelleflerin yapması gerekenler açıklanmıştır.

 Özel Entegratör ile çalışan, Entegrasyon yapan, GİB Portal yöntemini kullanan mükellefleri kapsamaktadır.
 Her mükellef her uygulama için sadece bir yöntem kullanabilir. Sadece Özel Entegratör(Birden fazla Özel Entegratör ile çalışılabilir), sadece Entegrasyon(İlgili uygulamaya ait bilgi işlem alt yapısının doğrudan GİB’e bağlanması), sadece GİB Portal Yöntemlerinden biri tercih edilebilir.

Özel Entegratör ile çalışıyorsanız ve yöntem değişikliği ya da Özel Entegratör değikliği yapmak istiyorsanız:

 e-Fatura Uygulamasını kullanan her mükellefin, en az 1 Gönderici Birim Etiketi, en az 1 Posta Kutusu Etiketi bulunmak zorundadır. Gönderici Birim Etiketi, e-Fatura gönderimi için kullanılan posta kutusu adresidir. Posta Kutusu Etiketi ise, gelen e-Faturaları almayı sağlayan posta kutusu adresidir.
  • Çalıştığınız Özel Entegratör var olan etiketinizi(posta kutusu) kapattığı anda GİB Portal hesabınız otomatik olarak açılacaktır. Bu durumda GİB Portal yöntemini kullanmaya başlayacaksınız. Yani GİB Portal yöntemine geçiş yapmak için çalıştığınız Özel Entegratör’ün hesabınızı(etiket-posta kutusu) kapatması yeterlidir.
  • Entegrasyon Yöntemine geçmek istiyorsanız, GİB ile testler tamamlanmış ve BİS raporunuz onaylanmış ise Özel Entegratör hesabınızı kapattığında GİB ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
  • Özel Entegratör’ünüzü değiştirmek istiyorsanız ve var olan Etiketinizi – Posta kutunuzu (örn posta kutusu adresi: urn:mail:defaultpk@nesbilgi.com.tr) kullanmak istiyorsanız çalıştığınız Özel Entegratör, hesabınızı(posta kutusu-etiket) kapattığı anda, geçiş yapmak istediğiniz Özel Entegratör’ün hesabınızı aynı etiket(posta kutusu) ile açması gerekmektedir. Bu işlemler ard arda yapıldığında sorun yaşanmayacaktır. İşlemler ard arda yapılamıyor ise ve araya zaman girmesi halinde GİB Portal hesabınız açılacağı için GİB Portal hesabınıza fatura gelme durumu söz konusu olabilir.
  • Çalıştığınız Özel Entegratör’ün hesabınızı kapatması uzun sürüyor ise ve yeni bir Özel Entegratör ile çalışmaya başlamanız gerekiyor ise, çalışmak istediğiniz Özel Entegratör size yeni bir etiket (posta kutusu) açabilir. Bu durumda 2 posta kutunuz olacağı için her ikisine de fatura gelebilecektir.
 Özel Entegratör, sadece Gönderici Birim Etiketi ya da sadece Posta Kutusu Etiketi açabilir. Sadece gönderici birim etiketi açması halinde, açılan bu etiketten sadece e-Fatura gönderilebilecektir. Sadece posta kutusu etiketi açılması halinde açılan etikete e-Fatura gelebilecektir. Birden fazla posta kutusu etiketi demek, e-Fatura göndericisine istediği posta kutusu etiketine fatura göndermesine imkan sağlamak anlamını taşır. Bu durum genellikle çok şubeli yapılarda gelen e-Faturaların ilgili şubesine gitmesini sağlamak ve ayrım yapmak için kullanılır.

GİB Portal Yöntemi kullanıyorsanız ve Yöntem Değişikliği Yapmak İstiyorsanız;

  • Özel Entegratör ile çalışmak istemeniz halinde, Özel Entegratör’ün hesabınızı açması ve aktivasyon işlemini yapması yeterlidir. GİB Portal hesabınız otomatik olarak kapatılacaktır. Bu durumda, GİB Portal’a giriş yapabilecek ve var olan faturalarınıza izin verilen süreler içinde erişim yapabileceksiniz. Doğru işlem, GİB Portal’da var olan e-Faturalara ait fatura XML’lerini sisteminize indirerek çalışacağınız Özel Entegratör Sistemi’ne yükletmektir.
  • Entegrasyon Yöntemine geçmek istiyorsanız, GİB ile testler tamamlanmış ve BİS raporunuz onaylanmış ise Özel Entegratör hesabınızı kapattığında GİB ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Entegrasyon Yöntemi Kullanıyor ve Yöntem Değişikliği Yapmak İstiyorsanız;

  • Özel Entegratör ile çalışmak istemeniz halinde, Özel Entegratör’ün hesabınızı açarak ve aktivasyon işleminizi yapması yeterlidir. Entegrasyon hesabınız otomatik olarak kapatılacaktır.
  • GİB Portal Yöntemi’ne geçiş yapmak istiyorsanız, Entegrasyon hesabınızı kapatmanız ve GİB’e bilgi vermeniz yeterli olacaktır.