Page Header Bg

E Fatura İptal ve İtiraz İşlemleri(05.09.2023)

E Fatura İptal ve İtiraz İşlemleri(05.09.2023)

E Fatura İptal ve İtiraz İşlemleri(05.09.2023)

Göndermiş ya da almış olduğunuz E Fatura hakkında karşı tarafla aynı fikirde olmayabilirsiniz. Bu durumda E Fatura için iptal ve itiraz talebi oluşturabilirsiniz.
İptal ve itiraz talepleri alıcı ve satıcı tarafından onaya açıktır. Ancak iptal veya itiraz gerekli görülmüyorsa iki taraf içinde onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı iki tarafın da hakkını gözetleyecek, E Fatura iptal ve itiraz kuralları getirmiştir. Bu kurallara ve işlem sıralamalarına gelin yazımızda birlikte bakalım.

E Fatura İptali Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Temel Fatura ve Ticari Faturalarda iptal işlemi adımları farklılık gösterir. Birinci önceliğimiz bu ayrımı yapmaktır. Faturanızın sağ üst köşesinde bulunan ‘senaryo’ kısmından fatura türünü kontrol edebilirsiniz.
Daha sonrasında belirtmeliyiz ki E Fatura iptalinde ‘sizin kestiğiniz faturayı iptal etmek’ ya da ‘sizin adınıza kesilen faturayı iptal etmek’ gibi birkaç kurgu vardır. Lütfen işleminizi yaparken size en uygun olan kurguyu seçtiğinizden emin olunuz.

İşleminize başlamadan önce muhakkak Mali Mühür ya da E İmza‘nızın takılı olduğundan ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan imzalama aracını açtığınızdan emin olun.
İptal ve itiraz işlemlerini yapmak için iki tarafın da toplamda 8 günü olduğunu unutmayın.
İmzalama aracını nasıl kullanırım? diye soracak olursanız yazımızın en altında göreceğiniz kılavuz linkini kontrol edebilirsiniz.

Temel E Fatura İptali

Temel Fatura senaryosunda fatura alıcı için doğrudan bir iptal seçeneği bulunmuyor. Ancak bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, 8 gün içinde GİB iptal/itiraz portalı üzerinden iptal talebi oluşturabilirsiniz. Ya da harici yöntemlerle (TTK 18/3 te belirtilen noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli E İmza kullanarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) itiraz işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
İptal talebinin oluşturulması ardından karşı taraf ile görüşerek, zarf tarihi itibariyle 8 gün içinde talebin onaylanması sağlanmalıdır.
İptal işlemi için geç kalırsanız alıcıdan iade faturası düzenlemesini isteyebilirsiniz.

Ticari E Fatura İptali

Ticari Fatura senaryosunda; fatura onay ya da ret ister. Kesildiği gün itibariyle 8 gün içerisinde, ekrandaki butonu kullanarak doğrudan onay veya ret verebilirsiniz. 8 gün içinde reddedilmemiş ya da onaylanmamış belgeler 8. günün sonunda otomatik olarak kabul edilmiş olur. Yanlışlıkla kabul edilen fatura varsa harici yöntemlerle itiraz etmek mümkündür.

NES e fatura iptali

Her iki senaryoda da iptal edilen faturalarınızı yalnızca Fatura No’sunu yazarak, tek tek görüntüleyebilirsiniz.

Ancak bir NES v.2.0 kullanıcıysanız, gelişmiş fatura etiketleme özelliği sayesinde iptal edilmiş faturalarınızı belirlediğiniz başlık altında filtreleyebilirsiniz.

Aşamalarıyla E Fatura İptal Talebi Oluşturma

Sizin adınıza oluşturulan bir faturanın iptal edilmesini istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Mali mühür ya da E İmza’nızı bilgisayarınıza takınız ve imzalama aracını çalıştırınız.
  • İmzalama aracı çalıştıktan sonra E İmza ya da Mali Mühür ile bağlantı sağlanmış olur. Sayfayı arka planda açık bırakabilir ve GİB E Fatura İptal/itiraz portalını açabilirsiniz.
  • Fatura iptal talebi seçeneğini seçiniz ve işlem sahibi olarak ‘alıcı’ seçeneğine tıklayınız.
  • Fatura No, Ödenecek Tutar, Akıllı Kart Sürücü ve Şifre bilgilerini giriniz. Sonrasında Talep Oluştur butonuna tıklayınız.
  • Bilgiler kontrol edildikten sonra İptal işleminiz başarıyla oluşturulmuştur bildirimi alacaksınız.
  • Girdiğiniz bilgilerde, faturanın aslı ile uyuşmayan bir kısım olması halinde hata ekranı ile karşılaşırsınız. Bu durumda bilgileri yeniden kontrol ederek doğru bilgileri girmeniz gerekmektedir.
  • Düzenlediğiniz fatura iptal taleplerinin onay durumunu giriş sayfasında bulunan Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay vermek İçin Tıklayınız butonuna tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

İmzalama aracı kullanım kılavuzuna ulaşmak için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa lütfen bize ulaşınız. İletişim için yan tarafta gördüğünüz formu doldurabilir ya da 0216 688 51 00‘i arayabilirsiniz.